Walk-the- Talk, även i sociala medier.


”Ja jag vet, jag såg det på Facebook”.

 

Miljontals människor vistas dagligen i de sociala mediernas värld. Man utbyter tankar, information och skapar opinion, vilket kan föranledas av att man egentligen bara skulle ta en stunds mental paus från arbetet.

 

Hur påverkar sociala medier dagens organisationer? Är det helt enkelt lysande marknadsföring som ofta är gratis eller kan det också vara farligt, skrämmande och utom den egna kontrollen? Är sociala medier verkligen av betydelse för organisationernas synbarhet överhuvudtaget?

 

 

 

Sociala medier erbjuder organisationer en helt ny arena att synas på. Ett område som man kan anse bör beträdas för att öka tillgängligheten, attraktionen och förhoppningsvis vinsten.

 

Denna nya tillämpning av ”det virtuella kafferummet” får helt plötsligt en annan betydelse när pengar och potentiella vinster blir inblandade. Det kräver effektiv representation och kommunikation med kunderna även med en datorskärm som kuliss. Lockelsen av synlighet och möjlighet till ökade försäljningssiffror kan blandas med farhågor om okontrollerad branding, exploatering och en genomskinlig verksamhet. Vikten av att stå för sina värderingar och ”leva som man lär” aktualiseras. Lättillgängligheten av information är öppen för alla som följer verksamhetens virtuella strapatser, både framgångar och felsteg. Möjligheten för kritik, såväl konstruktiv som ogenomtänkta påhopp ökar. Internetanvändarna ser, tycker, värderar och verksamhetens egen trovärdighet är en ständig måltavla. I dessa sociala sammanhang, där skvaller av tradition regerar och toleransen för subjektiva bedömningar är hög, kan en ökad offentlig kännedom om företaget skapa en integritetsväktare styrd av gemeneman? Allmänheten ser vad organisationen gör och vad den inte gör och kan snabbt döma huruvida det överensstämmer med det löfte organisationen utger, eller som allmänheten själv har uppfattat att den står för.

 

Att uppmuntra paranoia tror jag dock inte på. Better off to just walk- the talk!

Maria


Mitt liv utan mobiltelefon

Jag har nu levt utan telefon i nästan en månad. Det är, som trogna läsare vet, inte självvalt. Men jag börjar vänja mig.

 

Man kan se det som ett experiment där jag utsätter mig för något så otroligt som ett liv utan att kunna bli nådd och utan att kunna nå andra i ett ögonblicks sekund.

 

Resultatet av denna ovetenskapliga forskning, alltså mina erfarenheter och iakttagelser under den mobillösa månaden är följande:

 

  • Jag har blivit en ”konstig person” - folk undrar hur min avsaknad av telefon kan komma sig.
  • Jag behöver förklara mig och berätta att jag snart ska köpa en ny som att det är totalt oacceptabelt att inte ha en mobil i sin ägo .
  • Jag behöver nu alltid bära klocka då jag tidigare litat blint på telefonens klockfunktion.
  • Att springa utan musik är inte kul och inte lika effektivt.
  • Jag behöver aldrig oroa mig för att jag har glömt stänga av telefonen under möten eller föreläsningar.
  • Det finns inga telefonautomater längre.
  • Jag kan inte dejta, vem fasiken lämnar ut sin mailadress till en potentiell dejt?
  • Skype är underbart!

 

Som alla forskare vet så handlar det även om andra faktorer som inverkar på experimentet. Jag kan inte skriva detta utan att nämna att min ständiga vapendragare Maria fortfarande har telefon. Detta är alltså en faktor att ta i beaktning då jag alltid kan använda hennes. Frågan är om det verkligen går att vänja sig av med mobilen som har gått från att vara en lyx till att bli en mänsklig nödvändighet? Praktisk tillämpning av min forskning är att jag snart ska ut och köpa en ny telefon. En månad utan räcker gott och väl för mig.

Therese

DuoWise möter Helen Cheng


Helen Chengs arbetsområden går inte att presentera med några få meningar. Efter att ha lyssnat till hennes presentation om kommunikation på ett frukostmöte förra veckan förstod vi att information, förståelse, kontakt och möten är viktiga inslag i hennes vardag men att placera denna energiska kvinna i ett fack gick inte. När vi nu fick möjlighet att träffa henne personligen var vi angelägna att få veta mer.

 

Helen är spontan och framåt i vårt möte. När hon lämnar över sitt visitkort till oss berättar hon att hon jobbar på EC21, ett företag som bland annat jobbar med översättning, tolkning och språk- och kommunikationsträning för företag och professionella. Vi frågar vidare om hur hon jobbar med samarbetspartners och nätverk och då tar Helen fram ett visitkort till från Independent Professional Association, en organisation som arbetar med att skapa utrymmen för affärs- och sociala nätverk samt kortare utbildningar för lokala och internationella självständiga företagare. Vi förstår att detta är en kvinna som har många järn i elden och då dyker hon ner i sin handväska igen och tar fram ett tredje visitkort! På detta representerar hon ett annat socialt nätverk, BiliBa, som hon själv är skaparen till.

 

 

 

 

Helen berättar leende att hon ständigt är involverad i olika projekt som rör sig inom kommunikation och konsultation med mera. Under sin universitetsutbildning studerade hon många olika kurser och ämnen, allt från psykologi till bokföring. Sammantaget kanske inte samlingen av kurser ger ett enhetligt intryck men Helen berättar att hon uppskattar och ofta har användning av sina olika kunskapsområden i sitt dagliga arbete.

 

-          Nothing goes to waste.

 

Det verkar vara med liknande inställning som hon antar nya uppdrag. När hon får ett uppdragsförslag är det fyra faktorer som avgör om hon antar det eller inte:

 

1.      Har jag tid att genomföra detta?

2.      Har jag en god kontakt med den andre parten?

3.      Finner jag nöje i att utföra detta arbete?

4.      Vad har den andre parten för förväntningar på uppdraget?

 

Om uppdraget inte är lämpligt för Helen så försöker hon alltid att finna någon del av det där hon kan vara hjälpsam eller i annat fall förmedla en kontakt från sitt kontaktnät som hon tror kan vara till större nytta. Hon betonar att det inte är en persons titel som är det viktiga i ett arbete, utan personens färdigheter, exempelvis interpersonella förmågor.

 

För att beskriva kommunikationens betydelse för oss delar hon med sig av en historia från sin universitetstid i Iowa, USA.

 

Det var en examen där studenterna skulle presentera ett valt ämne för en publik i ett lärande syfte. En av Helens medstudenter, som var en mycket duktig student och intelligent kvinna, valde att presentera en komplicerad teori, involverande både filosofi, kultur och historia för att belysa sina kunskaper. Helen valde en annan väg, att presentera en intressant men enkel tes angående skillnaderna mellan amerikansk och asiatisk maskulinitet med mycket bilder och på ett lättbegripligt sätt.


Helen gick ut från examen med ett A i betyg, den andra studenten blev inte godkänd. Helen förklarar detta med att hon hade ansträngt sig för att förstå sin publik, deras förkunskaper och intresseområden och därmed anpassat sin presentation efter det. Hennes presentation var något mindre komplicerad än medstudentens, men hon hade lyckats med att förmedla sitt budskap.

 

För oss som nyligen tagit de första stegen på vår karriärtrappa är det givetvis intressant att höra vad tricken är för att nå framgång. För att vara framgångsrik i sitt arbete finns det två sätt att gå, enligt Helen. Antingen så blir man anställd på ett stort företag där man får mycket resurser och ett stort namn bakom sig, eller så startar man upp sin egen verksamhet som entreprenör och då får man bestämma allt i verksamheten själv.

 

Helen utstrålar energi och engagemang och som avslutning på ett intressant möte frågar vi vad som ger henne denna kraft. Helen berättar att det som är viktigt för henne är en god hälsa, att njuta av karriären, hobbies, familj och nära vänner, att ständigt lära nya saker samt att vara snäll.

 

Tack Helen för ett inspirerande möte med många användbara tips!

 

Maria och Therese


Seminarium för Swedich Chamber of Commerce

DuoWise ska hålla föreläsning om motivation för Svenska Handelskammarens medlemmar och andra intresserade i Hong Kong.
"Become a Master at Motivating Yourself and Others"


Se inbjudan HÄR och anmäl dig om du befinner dig i Hong Kong den 4e maj!

Formel till motivation.

 

För den som vill ha något handfast att hålla i när vårsolen lockar med lov om flykt, prokrastination och grundantagande:

 

Vrooms formel för motivation: Motivation = Valance × Expectancy(Instrumentality)

 

Denna formel kan användas för att förklara hur individens motivation fungerar i arbetssammanhang.

 

 

Alla behöver vi en morot ibland.

 

Ett egetsnickrat exempel som jag kom på efter att ha gått igenom gamla tentaanteckningar från förra våren :

 

Jag hade blivit väldigt glad av att kunna starta upp ett företag (valens), samtidigt så tror jag starkt på att jag skulle vara kapabel samt ha resurserna för att göra detta (expectancy) och dessutom så är jag övertygad om att ifall jag lägger ner allt detta arbete på att starta upp företaget så kommer det faktiskt också att ske (instrumentality).

 

Resultatet av detta är att jag är väldigt motiverad till att starta upp ett företag! Enkelt, eller hur?

 

Maria


DuoWise Organizational Consulting



Nu är vi ett registrerat handelsbolag!

DuoWise Organizational Consulting Handelsbolag.

Har Du förslag på hur vi kan bli ännu bättre
exempelvis med information till er, logotypens utformning etc
så tar vi gärna emot kommentarer!

Maria och Therese

DUO möter Maria Englund

Sedan december 2009 har Maria Englund jobbat i Hong Kong med att sätta upp ett nytt kontor för Better Business International, ett globalt business-to-business företag som ger konsulttjänster inom språk och kommunikation. BBi tog sin start i Stockholm på mitten av 1980-talet och har idag sex stycken kontor i Europa. Maria arbetar nu för att etablera och utveckla verksamheten både i Hong Kong samt andra städer i Asien. Siktet är att kunna öppna fler kontor även i Japan, Korea och Kina.

Att presentera resultat och värden där inte dollar, antal eller hastighet är den givna måttstocken för kunderna är en konst i sig.  I en äkta kommunikativ anda berättar Maria, att BBi försöker se sina tjänster som något som går att mäta och det är även så de försöker presentera det när de träffar kunder.

 

Maria tog platsen som VD för Hong Kong kontoret efter en tidigare asienresa som gav mersmak. Hon berättade detta för företaget som hon visste hade funderingar på att starta i Hong Kong och på den vägen är det.  Hon och hennes sambo sålde alla möbler och saker och flyttade.

 

Maria har en journalistutbildning i grunden och under sina tidigare år i Sverige har hon arbetat mycket med nätverksorganisationer, framförallt stockholmsbaserade Shenet, vilket även finns i Shanghai. Maria har planer på att etablera nätverket även i Hong Kong. Maria talar om värdet av samarbetspartners och att det kan ta många möten innan man väl hittar den perfekta samarbetspartner som delar ens visioner. När man väl hittar den är det som ett giftermål, säger hon och skrattar.

 

Hon beskriver sig själv som en doer och inte någon som sitter inne och planerar för länge. Hon vill att saker ska hända och hon får det också att hända!

 

Ett avslutande gott råd tar vi med oss från denna morgon:

 

 

  • Det viktiga är att man inte har för mycket respekt när man går in i möten utan tänker att man själv alltid kan bidra med något. Att man är där av en anledning.

 

Stort tack Maria!

 

Maria och Therese


Vi lyssnar och lär!

Vi vill väldigt gärna ha lite tips och förslag på hur vi kan göra vår blogg bättre. Vad vill ni läsa om? Vill ni se fler bilder eller är det lagom som det är nu? Finns det ämnen som vi missar och som ni tycker att vi ska skriva om? Skicka en kommentar till oss så lovar vi att lyssna och förändra!

Vackra färger på gårdagens utflykt.
Ser ni det små maneterna runt späckhuggaren? Mina favoriter på blomsterutställningen i Victoria Park för några veckor sedan.
Therese

Hong Kong bortom skyskraporna...

Idag har vi varit på söndagsutflykt. Här är dagen i bilder.
Vi tog oss över den lilla, lilla floden i den lilla, lilla båten med den lilla, lilla tanten som paddlade. Den korta resan kostade några få kronor.
Här kunde man sitta och vänta på båten. I bakgrunden skymtar en gammal by.
Vi såg vackra fåglar med skyskraporna som bakgrund.
Fin ingång till en toalett. Trädet i mitten är ett bonsaiträd.
Hos doktorn i byn såldes torkad orm.
Vi åkte vidare till en gammal fiskeby där vi såg stora högar av musselskal.
Det var ebb. På andra sidan vattnet ligger Kina.
Vi avslutade kvällen med skaldjur.
Therese

Tänk "Effektivitet" med 80/ 20 regeln!

 

 

80% av allt det arbete du lägger ner går åt till 20% av dina kunder.

 

80% av dina intäkter får du från 20% av dina kunder.

 

Alltså går 80% av verkan till 20% av orsakerna.

 

Detta fenomen går under namnet Parteoprincipen.

 

Italienaren Vilfredo Parteo var den som formulerade förhållandet då han redan i början av 1900-talet hade gjort iakttagelser som visade att 20% av den italienska befolkningen ägde 80% av egendomen i landet.

 

Undrar vad denna klädbutik i Macau tänkte kring sitt namnval?

 

Kan vara ett sätt att tänka när man funderar på hur man ska få ut mesta möjliga av en begränsad resurs- satsa helt enkelt på det som ger mest, oavsett om det gäller ett företags investeringar, eller det egna plugget inför tentan…



Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Paretoprincipen

Maria

 


DUO möter TV-profilen Alan Buchnea

DUO har träffat Alan Buchnea, executive producer för Money Magazine på TVB Pearl i Hong Kong.

 

Alan berättar öppet och hjärtligt om sin tid i Hong Kong och om sina många intressanta år som reporter och producent, först i radio och sedan i TV. Han har både intervjuat Nelson Mandela och vunnit pris för sitt reportage om utnyttjade och misshandlade hemhjälpare i Hong Kong. Han visar också en otrolig sympatisk sida där vi sitter och dricker iste på en italiensk restaurang i ett varmt och fuktigt Wan Chai.

 

Han delar med sig av gamla anekdoter om hur det var att vara ny och oerfaren med ansvar för ett helt tv-program. ”Så mycket gick fel, en gång hade nyhetsuppläsaren glömt att sätta i sin hörsnäcka och det fanns inget sätt som jag kunde kommunicera detta med honom. Han märkte det när vi väl var i sändning och utropade ”Holy shit, I´m not plugged in!”" Alan fick ett stort ansvar när han utan mycket erfarenhet av TV-journalistik och TV-produktioner blev producent för CNBC när dessa etablerade sig i Hong Kong 1995.

 

Money Magazine har 50 000 tittare varje vecka till sitt 30-minutersprogram där aktuella ämnen inom ekonomi och finans tas upp. Alan själv har dock ingen egen bakgrund inom finansvärlden. Fredagen innan vi träffade Alan visades ett reportage om fastighetsföretag som enligt lag får köpa lägenhetshus som är äldre än 50 år trots att alla ägarna inte godkänner köpen. Endast 80 procent av ägarna måste vara villiga att sälja för att försäljningen skall gå igenom. Ett annat tema som Alan anser vara mycket aktuella just nu och som har varit aktuellt en tid är Kinas påverkan på Hong Kong och han förklarar att han tycker att staden har förlorat lite av sin charm sedan Kina fått mer inflytande. "Kina är med i kulisserna hela tiden, man märker det men det syns inte så tydligt."

 

Alan flyttade hit -95 då hans fru blev erbjuden arbete i staden och idag har han jobbat med programmet i nio år. Han tycker att det är viktigt för en journalist att man inte arbetar bara för att synas utan att man också måste brinna för det man gör. Det handlar inte heller om hur många timmar man lägger ner på arbetet, utan det är resultat man skapar som är det viktiga.


Se Alan Buchnea in action HÄR

Vi tackar Alan Buchnea för ett spännande och generöst möte.

 

 

Therese och Maria


Vill du ha en stor, skön fåtölj till din latte?

Jag sitter på ett känt café och arbetar samtidigt som en västerländsk familj kommer in. De sätter sig vid ett ledigt bord på några små pallar då resten av borden är upptagna. Snabbt som tusan kommer en tjej från personalen fram och byter ut barnets pall mot en stor skön fåtölj som hon ser är ledig. Alla skrattar och tjejen ser riktigt nöjd och stolt ut. Den stora fåtöljen gavs till henne och inte till någon annan. Det självklara valet hade kanske varit att ge fåtöljen till den lite äldre mannen men nej det är den unga tjejen som får den.

 

Med datorn i knät för att blogga.

 

Ingen hade bett om denna utökade lyx Det var absolut inte nödvändigt att göra en extra ansträngning från personalens sida det då alla hade stolar att sitta på. Jag tror att just denna lilla handling från en smart anställd gjorde denna familjs kaffeupplevelse. Visst, kaffet var säkert gott och cheesecaken såg sannerligen god ut men det som kommer finnas kvar när de lämnar caféet är känslan av att personalen faktiskt brydde sig om familjen och att den lilla tjejen var värt besväret att flytta en stor, tung fåtölj för. Mervärde gör skillnaden! Jag tror att de kommer komma tillbaka...

 

 

Fåtöljer och service värda att komma tillbaka för.

 

Therese


Jag har huvudrollen i en dålig kinesisk film

Det här blogginlägget har tagit ett tag att skriva, dels för att jag varit tvungen att smälta det som hände och dels för att jag inte har vetat hur jag ska lägga fram min poäng på ett bra sätt och förmedla det som hände. Jag vill inte kritisera men jag har insett att det är oundvikligt.

 

Det handlar om mitt besök hos den kinesiska polisen i Shenzhen. När jag tänker tillbaka på det är det som att jag deltog i en riktigt dålig film – en film som skulle kunna vara komisk men som inte är komisk när du själv spelar huvudrollen.  Jag blev bestulen på min nya telefon och ville anmäla detta hos polisen. Jag haffar första bästa patrullerande polis för att höra efter om han kan hjälpa mig. Han talar ingen engelska alls men efter lite teckenspråk och rollspel, där Maria agerar tjuv, förstår han vad jag vill. Dessa små stunder av samförstånd gör filmen lite varmare och inte enbart tragisk. Vi följer konstapeln till den stora polisstationen genom att gå 10 meter bakom honom hela vägen dit. Jag känner mig så liten där jag gick bakom polisen utan att ha en aning om vart han tar oss eller vad som skulle hända. Men jag hoppas på att hjälpen är nära.

 

Eftersom detta är en långfilm så är det många långa scener kvar. Vi är fortfarande i inledningsscenen. Efter en kortare promenad kommer vi då fram till stationen där vi möts av polisens vackra värderingar och två poliser som skrattar åt oss. Varför de skrattar har vi ingen aning om och anledningen till att vi är där förstår ingen av dem. Så vi sätter oss ned för att vänta. Detta är en lång scen med vacker musik i början som sedan övergår till att bli mer intensiv. Efter 20 minuter pekar jag på klockan och undrar hur lång tid det skulle ta. Fem minuter visar den internetsurfande polisen med sin hand. Tiden går och vi får gå in i ett väntrum längre in. Jag känner mig frustrerad och väldigt utelämnad. Jag antar att de kände på samma sätt. Här sitter vi så i en timme tills vi börjar inse att ingenting kommer hända om vi inte gör något drastiskt.

 

Vi möttes av vackra ord om lojalitet, integritet och service.

 

Ingen var speciellt benägen att hjälpa till och poliser som gick förbi skrattade mest åt oss dumma västerlänningar och jag kände mig dum som hade låtit någon stjäla min telefon .

 

Alla filmer kräver en god actionscen och så även denna. Det är scenen då vi får nog av allt väntande. Det är scenen där jag försöker ta mig in på en av polisernas kontor i ett desperat rop på hjälp. Maria springer efter en kille som pratar lite engelska och försöker få honom att hjälpa oss. Min syster Jeanette rusar in i polisernas matsal och skrikerCan anybody speak english? Denna scen måste ha sett mycket konstigt ut i deras ögon och vi måste framstått som totala galningar men vi började ge upp lite.

 

Vi väntade och väntade på polisstationen i Shenzhen, Kina. Lokalerna var folktomma och kändes öde.

 

Efter dessa försök att få hjälp kommer då äntligen en tolk från ett närliggande hotell. I all min blåögdhet tror jag att vi närmar oss slutet på denna tragikomiska film. Men icke, att göra anmälan tar ytterligare två timmar. Dels för att polisen skriver fel ett flertal gånger i rapporten, dels för att han röker med ena handen samtidigt som han försöker skriva med sitt högra pekfinger och dels för att han vägrar att lämna ut rapporten till mig när den väl är färdigskriven. Jag började fundera på om filmen skulle få ett slut överhuvudtaget eller om den skulle dra ut i all evinnerlighet. Till slut får även tolken nog och börjar skälla ut polismannen. Här har jag alltså väntat i fyra timmar på att få göra en anmälan och låtit min familj ta sin dyrbara semestertid för att vänta med mig och när sen väl polisanmälan är gjord så vägrar polisen att ge en kopia till mig. Jag kan inte förstå varför jag inte kan få en kopia av min egen polisanmälan. Det är absurt! Det är så absurt att jag inte vet om jag ska skratta eller gråta. Polismannen tycker istället att mitt försäkringsbolag skall ringa upp den kinesiska polisen för att få anmälan över telefon. Det är ju ännu mer absurt!

 

Den hjälpsamma tolken gör allt hon kan och frågar om jag kan få ta en bild av rapporten med min kamera. Detta får jag absolut inte göra!  När polisen vänder bort huvudet för några sekunder kan det hända att ett foto blir taget trots allt.. Detta är filmens skräckscen. Kommer huvudpersonen hamna i kinesiskt fängelse för att hon är olydig och hur ska huvudpersonen ta sig ut från polisstationen utan att bli påkommen med bevis i kameran? Är polismannen verkligen så arg som han verkar och har han rätt att bura in mig för mitt uppförande? Har jag gått från att vara ett offer till att bli skurk?

 

Jag är fortfarande chockad över hur svårt det är att vara en engelsktalande huvudperson i en kinesisk film där alla talar mandarin. Hos polisen i Shenzhen, en stad med 12 miljoner invånare, talar ingen engelska. Jag är chockad över att polisen hellre spelar basket eller sitter och tittar ut genom fönstret än jobbar, att ingen försökter förstå eller försöker finna någon som förstår. Kanske är det jag som är dum som antar att alla ska kunna prata engelska? I efterhand fick jag höra att anledningen till att jag inte kunde få ut min anmälan var för att ingen statistik skall kunna föras om antal brott som begås i staden. Detta har jag dock inga säkra källor på men min känsla säger mig att det nog ligger något i det.

 

Ni vet de där bortklippta scenerna som visas när filmen är slut för att de inte riktigt platsar i själva filmen? Jag måste dela med mig av en sådan. Min mamma Ingrid frågar en polis om hon kan få låna en sax till sin nyinköpta tröja. Visst säger han och öppnar skrivbordslådan där en halvmeter lång machete ligger. Polisen räcker fram vapnet, mamma är förstummad över förtroendet och skär sedan loss prislappen… Polisen tar emot vapnet igen och lägger ned det i skrivbordslådan som om ingenting var konstigt med det.

 

När sluttexten rullar efter filmens slut känner jag att jag inte riktigt vet vad som hände. Det känns som att jag har varit på besök på en annan planet. Jag kan skratta åt vissa scener och klia mig i huvudet åt andra scener som jag fortfarande inte förstår. Nej, jag rekommenderar ingen att spela denna huvudroll men att ha en liten statistroll eller vara publik för ett kort ögonblick kan kanske vara intressant och det är en film som ingen av oss kommer glömma i första taget.

Therese



Kort om motivation

View more presentations from DuoConsulting.

Sten för sten…

 

Hur the Murray House kom till Stanley är en ovanlig historia. I Stanley, på den södra sidan av Hong Kongön, blandas en lokal marknad med västerländska restauranger vid vattnet och kulturella sevärdheter såsom Tin Hau templet samt the Murray House. Byggnaden kom hit under början av 2000-talet efter att ha varit beläget i centrala delen av Hong Kong sedan mitten av 1800-talet. Beslutet att flytta byggnaden grundades i att den centrala mark som the Murray House låg på var för attraktiv för bland annat en av de större bankerna.

 

Flytten genomfördes genom att plocka ner denna stora fyrkantiga byggnad, sten för sten, numrera varje sten för att sedan frakta över dem till Stanley. Väl framme placerades varje enskild sten på exakt samma plats som de varit ifrån början, med hjälp av siffrorna som stod på dem. Över 3000 byggstenar märktes för att man sedan skulle kunna bygga upp byggnaden i identiskt skick.  Resultatet har alltså blivit att huset ser likadant ut idag som det gjorde när det stod i centrala Hong Kong.

 

 

 

 

Ett imponerande projekt att genomföra som inte bara kan påvisa en nitisk organisation vid genomförandet, utan även regionens starkt rotade marknadsekonomiska tankesätt. Det som genererar mest pengar får den mest attraktiva platsen.

 

 

 

 

Idag används Murray House bland annat som utställningsbyggnad för the Maritime Museum samt är det en turistattraktion i sig själv.

 

 

 

 

Maria


Vad kan DUO göra för dig?


Kort om stress


Del 2: En enkel fråga…

 

Detta inlägg blev, som ni nu upptäckt, i två delar. När jag skrev bestod det fortfarande av fler frågor än svar för mig. Det är dessa frågor som nu finns i Del 1 (den lite lustiga avslutningen är mest av retorisk lekfullhet). Del 2 kommer inte att besvara dem alla men jag ger mig nu, mer beläst, på ett nytt försök.

 

På ett organisatoriskt plan rör sig diskussionen kring verksamhetens förmåga att skapa goda eller mindre goda etiska förhållanden. Den sociala miljön inom en arbetsplats påverkar nämligen det etiska ställningstagandet på individnivå. Individualistiskt drivna organisationer där det egna intresset i frågor värderas högre än det gemensamma intresset ökar sannolikheten för oetiskt handlande. Oetiskt då med innebörden att en medlem i en organisation handlar i stridighet med accepterade sociala och moraliska normer till exempel, stjäl, saboterar och ljuger för kunder. Detta skiljer sig här från illegala beteenden och kontraproduktiva beteenden som har mindre påverkan på organisationen men samtidigt är socialt accepterade. Det motsatta förhållandet kan man se hos organisationer som fokuserar på välbefinnandet hos flera parter såsom de anställda, kunderna och verksamheten. Ett klimat av välvilja och medvetna etiska principer främjar etiska val inom en arbetsplats. Att ha en stark etisk kultur inom verksamheten kan alltså minska förekomsten av oetiska intentioner och beteende.

 

 

 

 

Ett sätt att handskas med detta är att skapa en tydlighet kring den etiska kulturen genom rollmodeller, belöningssystem och informella normer då dessa associeras med färre oetiska beslutstaganden inom organisationen. Det är viktigt att den etiska kulturen blir gediget förstådd och förankrad inom organisationen för att den ska ha verkan. Att enbart ha en handlingsplan för etiska dilemman är inte tillräckligt bra. Handlingsplanen, liksom hur de anställda uppfattar organisationens etiska klimat, är ett arbete som aktivt måste upprätthållas för att ha gynnsam effekt. Samtidigt ska man ha i bakhuvudet att även individuella faktorer, omständigheterna i situationen och dilemmats natur givetvis påverkar hur den etiska avvägningen går till. I detta inlägg valde jag dock att främst fokusera på den organisatoriska nivån.

 

 

 

 

Inspiration till detta inlägg har hämtats från:

 

Kish-Gephart J.J., Harrison D.A., Klebe Trevino L. (2010). Bad Apples, Bad Cases, and Bad Barrels: Meta- Analytic Evidence About Sources of Unethical Decisions at Work. Journal of Applied Psychology, 95, 1-31

 

Maria


Kinesisk söndagsbrunch


Påskdagen firade vi på kinesiskt vis med Dim Sum. En speciell typ av mat, främst dumplings, som serveras i små trälådor som på traditionellt vis skall köras runt i vagnar mellan restaurangborden. Maten tog ungefär två timmar att äta i en maklig takt, där man beställer in fler rätter efterhand.


Förberedelserna med pinnar, skål och jasminte är på plats.


Dumplings med scallop och räkor som ska doppas i den heta röda såsen.


Det finns även vegetariska alternativ, bun med grönsaksfyllning.


Många rätter skall vara på bordet samtidigt.


Avslutningvis en dessert av ångad sockerkaka med kokos.


Inte en traditionell svensk påsklunch, men riktigt gott är det!

Maria




Glad Påsk från DUO i Hong Kong


Glad Påsk önskar DUO. I Hong Kong firas påsken väldigt lite men vi fann några små påskägg på en restaurang i byn Stanley.



Många människor är lediga och åker ut till någon närliggande ö och vandrar i naturen. Staden är fortfarande livfull och några större tecken av påsken syns inte.




Glad Påsk!


Del 1: En enkel fråga...

 

Varför tas förkastliga beslut i organisationer?

 

Hur tas ett beslut? Är det någon skillnad mellan den relative kamelonten där allting beror på situationen, eller idealismens krigare som strider för universell godhet? Kan det vara nödvändig att göra något ont för att det ska bli gott i slutändan? Är etiska aspekter relevanta? Var i ligger svårigheten, i individen, i dilemmats natur eller inom den organisatoriska kontexten? Vad accepteras av det sociala sammanhanget och accepteras samma sak av organisation man arbetar för? Spelar beslutfattarens intention någon roll?

 

 

Har forskningen någonting att säga om detta? Har personlighetsdrag någon inverkan på beslutsfattandet? Kan en organisation influera processen?

 

Kan man ibland undvika att ta beslut och bara följer en ledares inrådan för att undvika mindre tilltalande konsekvenser?

 

Vad har kön, ålder och utbildning med frågan att göra?

 

Spelar diskussionen någon roll?

 

 

Kan man läsa en hel text av frågor utan att dessa besvaras utan att upptäcka det förrän sista frågan är ställd?

 

(Vad säger ni?)

 

Maria


RSS 2.0